Harcművészet VS. Harc – a helyes harcművész oktatói hozzáállásról

Somogyvári Szabolcs blog bejegyzésében azt a kérdést fejtegeti a keiko.hu oldalon, hogy mi különbözteti meg a harcot és a harcművészetet, illetve milyen kritériumok révén lesz valakiből harcművész vagy harcos. Fókuszban a harcművész oktatói mentalitás áll, mert Szabolcs úgy érzi, a saját rendszerükről alkotott torz kép miatt a tanárok hamis képet sugározhatnak arról, amit oktatnak. És bár az aikidó nincs nevesítve az írásban, mint harcművészet, az is könnyen hasonló csapdába kerülhet.

Az írás apropóját a 2021 végi összecsapás adta DK Yoo harcművész és Bradly Scott ex-mma harcos között. Szabolcs személyes véleményt fogalmaz meg, miszerint DK csúfos vereséget szenvedett, ami az esetében együtt járt azzal a jelenséggel, hogy semmit nem képviselt abból, amit a hétköznapokban, mint harcművész celeb tanít. Hogy miért?

Véleményem szerint azért, mert nem látja helyesen harcművészeti rendszerének valós értékeit, és látásmódjának torzulásában erős szerepet játszik a tanítványok hajbókolása, saját magáról alkotott képe erőszakos fenntartásának szándéka. (Szabolcs)

Az írás taglalja azokat az attribútumokat, ami alapján jó egy összecsapás, jó egy harcos, jó egy harcművész, és ezzel paralel, ami alapján nem jó. A teljes írást ITT olvashatjátok.